stare odmiany
Żabula (Jaboulay)


Odmiana wyhodowana we Francji w pierwszej połowie XIX wieku. Owoce średniej wielkości (5,5- 7,0 g ), często niewyrównane, kształtu szerokosercowego. Przednia strona owocu jest wyraźnie spłaszczona, wzmóż szwu przebiego charakterystyczne żeberko. Skórka ciemnoczerwona, lśniąca. Miąższ czerwony, półchrząstkowy, smaczny i zwarty. Pestka duża, wydłużona. Dojrzałość zbiorczą odmiana osiąga w początku trzeciego tygodnia dojrzewania czereśni. Drzewo rośnie bardzo silnie. Tworzy rozłożystą, nieregularną, szerokojajową  koronę z długimi i powyginanymi konarami. Odmiana zaczyna owocować nieco później i jest średnio plenna. Charakteryzuje się małą podatnością na choroby.

 
<< pierwsza < poprzednia 1 2 następna > ostatnia >>

Strona 2 z 2